Hayattaki en özel günlerden biri olan düğün gününde giyilen gelinliğin önemi tartışılmaz. Gelinliğe verilen bu önem sadece günümüz için geçerli değil tabi ki. Geçmişte de aynı şekilde değerliydi.
Gelinlikler evlilik törenleri kadar eski bir geçmişe sahip diyebiliriz. Tarihte bilinen ilk gelinlik karşımıza MÖ 4000 yılında Eski Mısır'da çıkıyor. Bu dönemde gelinlik olarak beyaz keten giyilirdi, aksesuar olarak da gösterişli taçlar kullanılırdı. Eski Roma'da ise gelinlik rengi sarıydı. Ortaçağa gelindiğinde ise insanlar renge çok fazla önem vermediler. Kumaşın kalitesi ve gösterişli olması en çok aranan özellikti. Gelinliğin dönüm noktası Kraliçe Victoria'nın beyaz gelinlik tercih etmesidir demek yanlış olmaz. Kraliyet ailesi gümüş rengi gelinlik giymesine rağmen Kraliçe Victoria beyaz giymekte ısrar etmiştir.
Osmanlı'ya baktığımızda hanedan gelinlerinin kırmızı renkte ve pahalı kumaşlardan yapılan gösterişli gelinlikleri tercih ettiğini görüyoruz. Halk ise sadece kırmızıya bağlı kalmayıp mavi, pembe gibi canlı renkleri de kullanmıştır. 1870'lerden sonra batılılaşmanın etkisiyle açık renk gelinlikler kendini göstermiştir. İlk beyaz gelinliği ise 1898'de II. Abdülhamit'in kızı Naime Sultan giymiştir. Sarayda başlayan beyaz gelinlik zamanla halk tarafından benimsenmiştir ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de gelenekselleşmiştir.